diumenge, 21 de novembre del 2010

MOTIVACIÓ
Antecedents
L’empresa Eatfast, S.L. es dedica a la producció i distribució d’entrepans envasats. El departament tècnic està format pel cap, en aquest cas jo mateix, que  dirigeixo les activitats derivades del procés productiu,  i també hi ha dues persones més que estan sota el meu càrrec. Com es pot observar, es tracta d’una empresa petita amb recursos reduïts. El problema es presenta quan l’empresa Eatfast, S.L, segueix una estratègia empresarial enfocada a una política de marketing, en què fan del producte, un ús indispensable pel consumidor. Això provoca una penetració de mercat elevada, creant unes quotes de venda creixents. Per tant, el departament tècnic, es trobà amb la dificultat d’haver d’augmentar la capacitat de producció amb els mateixos recursos assignats per la direcció general. Això va suposar, més hores de feina, les quals, segons la política d’empresa no eren considerades hores extres. L’empresa defensava que la millor forma d’incentivar a la gent, no era econòmicament, sinó amb la formació continua i beneficis socials, com per exemple, més dies de vacances, i que aquesta política, era una solució a llarg termini millor per l’empresa. El personal del departament tècnic, en primera instància, ho va enfocar des d’una perspectiva humanista i cognitiva, com un repte, una motivació intrínseca, ja que per ells els hi despertà sentiments de curiositat, esforç, autodeterminació i desafiament.
Una de les meves tasques com a cap, consistia en treballar la  motivació del personal, per tant, sempre intentava satisfer les necessitats posades de manifest pel personal. Algunes eren: Un treballador va demanar agafar-se tres dies més per les vacances de Nadal, ja que marxava al seu país natal a celebrar-ho amb la seva família, un altre va demanar una ajuda econòmica a l’empresa, per pagar una part dels estudis en enginyeria d’Organització Industrial i també dies lliures quan hi haguessin exàmens. En un principi, la meva resposta sempre era afirmativa, ja que complien amb la política de l’empresa a l’hora de motivar al personal.
Problema
Passat un temps, treballant en unes condicions extremes, sota pressió, moltes hores i amb un gran estrés, però per contra amb un alt rendiment productiu, comencen els problemes. Arriben les vacances de Nadal, i l’empresa decideix que no es poden fer vacances per culpa el gran volum de comandes, fent que un dels treballadors se li creés una forta insatisfacció, ja que no es complien les seves expectatives, per a les quals, jo li havia donat la meva paraula. Per tant, el treballador queda decebut, ja que ell s’ha implicat amb l’objectiu de l’empresa, però aquesta no ha respòs de la mateixa manera.
Més endavant, l’altre treballador demana l’ajuda econòmica pels estudis que vol realitzar, i es troba amb la negativa de l’empresa, ja que aquesta argumenta que aquest estudis li ocuparan molt de temps, i que no té relació amb la feina que desenvolupa actualment dintre l’empresa. Per tant, una altra decepció davant de l’actitud de l’empresa.
La meva posició com a cap queda molt tocada, ja que havia demanat dedicació, compromís i implicació per part seva; i que això se’ls hi retribuiria d’una manera o altre. Per tant, la meva competència directiva cau per terra, creant desconfiança per part dels treballadors, ja que entenen que no he defensat suficientment els seus interessos.
Desenllaç
Al cap d’un temps, desprès d’aquests esdeveniments, els resultats de producció van baixar molt, amb continues aturades per manteniment, fent que les comandes no fossin ateses en els terminis pactats amb els clients. La direcció general va necessitar reorientar la seva política.
Solució
Un cop detectat el problema, la direcció va establir la necessitat de redefinir el model de motivació, ja que es va demostrar que la insatisfacció del personal és directament proporcional a la baixada de la productivitat.
Es decidí seguir un model integrador de motivació, que combina tot el que es coneix sobre el important i complex fenomen de la motivació: necessitats (teoria de Maslow), satisfacció, expectatives.
També es decidí  retornar a la perspectiva humanista i cognitiva, ja que és necessari ressaltar la capacitat del personal pel seu creixement personal i del seu coneixement.
En resum, calia cobrir necessitats que evitessin dolor o situacions desagradables i que es pogués créixer emocionalment i intel·lectualment, característiques de la teoria de Motivació i Higiene de Frederick Herzberg. Aquesta teoria determina que cada necessitat, s’ha de satisfer amb incentius diferents. En aquest cas, concretament una necessitat era satisfer a un treballador oferint-li flexibilitat en les vacances de Nadal, i l’altre cobrir les necessitats de coneixement del treballador que volia una ajuda econòmica per pagar els estudis d’enginyeria en Organització Industrial i millor disponibilitat horària.
A continuació adjuntem alguns links de vídeos i fotos sobre motivació:
Sobre motivació personal:
Sobre motivació laboral:


Fotos:
Presentacions sobre motivació: