dissabte, 23 d’octubre del 2010

El Treball en Equip.

Cas pràctic, basat en una experiència real viscuda per un dels membres del grup de treball.
En un empresa multinacional, que s’havia marcat l’objectiu d’implantar un sistema de qualitat total a les seves fàbriques, es van organitzar uns grups de treball anomenats GEQ’s “Grups d’Eficiència i Qualitat”, la missió dels quals era promoure la millora contínua dins de cadascuna de les factories.
A continuació, explicarem quin era el funcionament d’aquests equips seguint l’esquema de “La Tècnica per al Treball en Equip”
LA TÈCNICA PER AL TREBALL EN EQUIP
1. Planificar la feina de l’equip
1. Dissenyar un mètode

Distingim per una banda, el mètode utilitzat per a la formació dels equips:
Aquests equips, estaven formats per poques persones, la procedència de les quals era molt diversa, tant jeràrquicament, com funcionalment. Es a dir, s’intentava que els equips fossin multidisciplinars i que no hi haguèssin dependències jeràrquiques amb les persones que el formaven. Era totalment desaconsellable, que dins del mateix equip hi coexistíssin un Cap, i el seu subordinat directe, per exemple.
En quant a que els equips fossin multidisciplinars, això és traduïa en que dins dels equips hi havia gent de departaments molt diferents (comercials, tècnics, administratius, etc…)
La tria dels membres del grup, es feia seguint  aquestes premisses, a més la Direcció General decidia finalment si el grup resultant no s’ajustava prou al que es pretenia.

El mètode a seguir per al treball, estaba inspirat en el mètode del “Problem Solving” o Solució de Problemes, que s’utilitzava en moltes empreses japoneses, i que se servia de tècniques d’anàlisi i discussió com podien ser:
·         Diagrama Causa-Efecte
·         Diagrama de Pareto
·         Brainstroming
·         Gràfics de Control
·         Diagrama de correlació
·        
Per a l’ús d’aquestes eines, tots els membres del grup rebien prèviment la formació adequada, tant teórica com pràctica.

2. Definir clarament l’objectiu

L’objectiu general dels equips, era com ja s’ha dit la Millora Contínua (procesos tant industrials com de gestió) Però la definició de l’objectiu concret abordar, formava ja part de les tasques a desenvolupar pels equips de treball. Es a dir, dins del propi equip, es proposaven diversos problemes que eren susceptibles de ser resolts i finalment se n’escollia el que es consideraba prioritari. Els objectius per tant podien ser de caire industrial: per exemple reducció de defectes en una línea de producció concreta, o bé de caire comercial: reducció de les reclamacions dels clients per incompliments de terminis de lliurament en una gama de producte determinada, o també podien ser de gestió:  millorar les mancances de formació del personal de l’empresa.

2. Assignar rols i tasques
1. Conèixer les persones de l’equip

En el nostre cas, donada la procedència diversa de les persones de l’equip, en el sentit de que era un requisit que l’equip fos multidisciplinar, de vegades les persones es coneixien poc a nivel profesional entre sí, però de vegades ja treballaven conjuntament i el grau de coneixement era alt. Si més no cadascú acabava sabent quines feines realitzava l’altre de forma habitual.

2. Conèixer els procesos

En aquest capítol, sovint hi havia algú del grup que no coneixia el procesos amb detall, però de la mateixa manera gent que sí que els coneixia. La visió dels problemes des de “fora” dels que no coneixien els procesos lluny de ser un obstacle, podía ser clau per fer veure qüestions que mai s’haurien plantejat des de “dins”. Per tant s’assumia que el posible desconeixement dels procesos per part d’algú era dessitjable fins i tot.

3. Assignar responsabilitats

L’assignació de responsabilitats, es feia d’acord amb el que podía aportar cadascun del membres de l’equip, per la seva experiencia i el seus coneixements professionals, de manera que l’equip se servia de la seva condició de “equip multidisciplinar”

3. Prendre una posició de lideratge
compartit
1. Comunicació fluïda i bidireccional

En quant al lideratge, no hi havia cap premisa que establís qui havia de ser el Líder de l’equip, senzillament en funció de l’objectiu escollit, acabava existint una persona, que si bé potser no tenia els trets carácterístics del Líder, sí que per coneixements tècnics era qui coordinava l’equip. En qualsevol cas, la comunicación entre els membres del grup, era sempre fluïda i bidireccional, ja que per una banda en l’equip sempre es generava el sentit  de pertinença  que neixia com a conseqüència que existien altres grups, i això reforçava aquesta identificació amb l’equip al qual formaven part  els seus membres, i per altra banda necessàriament la comunicació era en ambdós sentits ja que tothom necessitava comunicar les seves aportacions als altres membres del grup.

2. Evitar estil dominant

El mètode utilitzat en la definició dels grups així com les tècniques utilitzades, evitaven en bona part l’ús d’un estil dominant, ja que com ja s’ha dit, dins del grup no hi havia estructura jerárquica definida, i això alliberaba a molts dels seus components de la pressió que podrien tenir si dins del grup hi haguès el seu Cap que els podría condicionar en les seves decisions.

3. Presa de decisions contrastada i acurada

En aquest cas, les decisions sempre s’havien de basar en les dades, aquest era un dels principis del mètode de solució de problemes. Es a dir, no valien els prejudicis, ni les meres opinions que un podía esgrimir que estaven basades en la experiencia però que no es fonamentèssin en dades fiables. De fet molt sovint, les tasques dels equips de treball estaven enfocades a la recollida de dades. Tot això per poder contrastar aquelles valoracions o judicis fets a l’avançada.


4. Dimensió de l’equip (menys és més –
treball en xarxa)
Els equips estaven formats per un nombre de persones que no superava els 6 membres. Es consideraba que entre 4 i 6 persones era un nombre suficient, menys de 4 persones generava masses tasques sobre els membres de l’equip, que havien de fer compatible el treball amb l’equip, amb les seves responsabilitats qüotidianes. I més de 6 persones a l’equip, podía suposar que algunes persones s’acabèssin despenjant de les tasques de grup i deixant que fòssin només uns pocs els que fèssin la feina.
Desenvolupament del procès de treball dels equips
Els equips es trobaven, de manera programada dos o tres cops a la semana, durant aquestes trobades es planificaven les activitats que s’havien de dur a terme, s’exposaven els avenços que s’havien obtingut i es preparaven les ponències que s’havien de presentar a la resta d’equips, cada dues setmanes aproximadament. En aquestes sessions, presidides sempre per la Direcció General, s’explicava l’estat d’avançament dels diferents treballs, i cap al final del procès, s’havien d’aportar dades de les propostes presentades, indicant les accions proposades, els terminis d’aplicació i les inversions necessàries (si s’esqueia)  així com els resultats previstos. Desprès s’anaven fent els seguiments de totes les millores, tant del seu procès d’implantació, com dels seus resultats.

dissabte, 2 d’octubre del 2010

L'estil "delegatiu excessiu" pot ser contraproduent

El relat següent, pretén posar de manifest, com una excessiva delegació, en determinades persones i situacions, pot generar l'efecte contrari a la motivació.

 Ja fa més de 20 anys, una empresa multinacional industrial, va decidir que totes les seves factories d'arreu del món, havien de passar per un procés de canvi en la manera de gestionar la qualitat, es començava a parlar de Qualitat Total, i es pretenia que la gestió de la qualitat, no fos només cosa d'uns pocs, sino que es volia implicar a tot el personal de l'empresa. Aquesta línia estratègica de la  multinacional, necessitava que s'haguès de crear una nova funció a dins de cadascuna de les empreses. Aquesta nova funció, que seria com un staff de la Direcció General de cadascuna de les factories, tindria la responsabilitat de promoure totes les activitats relacionades amb la posada en marxa del nou sistema de gestió, en els diferents departaments de cadascuna de les empreses.
Per aquesta nova funció, que va passar a denominar-se "Coordinador del Sistema de Qualitat", es va decidir escollir a persones dins de les mateixes empreses, que van ser àmpliament formades durant varis mesos en diferents empreses del grup.
En una de les factories, el Coordinador del Sistema, era un persona bastant jove, que va ser escollida per la seva gran capacitat de comunicació i relació amb els altres.
Desprès del periode de formació, es va iniciar el procès d'implantació del Sistema de Gestió a dins de l'empresa, es van haver de convocar nombroses reunions amb els directius de l'empresa, on en algunes d'elles hi participava el Director General, ja que  es pretenia que el projecte tingués el ressó necessari i el seu recolzament directe. Desprès de les reunions, tocava al Coordinador fer que tothom anés complint amb els compromisos i objectius adquirits prèviament. El Director General, no supervisava gaire sovint l'estat dels diferents projectes que estaven en marxa i delegava gairebé tota la feina en el Coordinador. El cas es que els diferents directius, defugien complir els compromisos i allargaven excessivament elsterminis per a la implantació del sistema, la capacitat d'influir sobre aquests executius era limitada, i el projecte finalment es va allargar molt més del que estava previst, això va provocar que es qüestionés la feina realizada pel Coordinador, i fins i tot la viabilitat del projecte.

El model de Lideratge Ideal

Amb el coneixement actual que tinc del món empresarial i amb una llarga experiència professional, fruit dels diversos sectors professionals ón he treballat, crec que un model ideal de lideratge ha de tenir en compte, com a mínim, els següents aspectes:
  • Transmetre confiança en la gent que t'envolta.  Si no confies en la teva gent, no esperis que ells confiin en tu.
  • Potenciar les capacitats del personal. Pensa que la gent pot oferir molt més del que et penses si ho saps canalitzar.
  • Definir de foma clara els objectius comuns (entendre l'empresa com un tot) Cal aclarir que hi han una sèrie d'objectius que ens afecten a tots i que tots hi podem contribuir.
  • Saber escoltar. Sovint s'aprén molt, veient les coses des d'una altra punt de vista.
  • Reconèixer els errors comesos i aprendre d'ells. No tenir por d'equivocar-se, i de reconèixer-ho, ningú és infal·lible, i els errors també serveixen per millorar.
  • Delegar "sàbiament" Les persones agraeixen que se'ls donin noves opcions de demostrar el que saben, cal però conèixer els límits, per no causar frustració.