dissabte, 2 d’octubre del 2010

L'estil "delegatiu excessiu" pot ser contraproduent

El relat següent, pretén posar de manifest, com una excessiva delegació, en determinades persones i situacions, pot generar l'efecte contrari a la motivació.

 Ja fa més de 20 anys, una empresa multinacional industrial, va decidir que totes les seves factories d'arreu del món, havien de passar per un procés de canvi en la manera de gestionar la qualitat, es començava a parlar de Qualitat Total, i es pretenia que la gestió de la qualitat, no fos només cosa d'uns pocs, sino que es volia implicar a tot el personal de l'empresa. Aquesta línia estratègica de la  multinacional, necessitava que s'haguès de crear una nova funció a dins de cadascuna de les empreses. Aquesta nova funció, que seria com un staff de la Direcció General de cadascuna de les factories, tindria la responsabilitat de promoure totes les activitats relacionades amb la posada en marxa del nou sistema de gestió, en els diferents departaments de cadascuna de les empreses.
Per aquesta nova funció, que va passar a denominar-se "Coordinador del Sistema de Qualitat", es va decidir escollir a persones dins de les mateixes empreses, que van ser àmpliament formades durant varis mesos en diferents empreses del grup.
En una de les factories, el Coordinador del Sistema, era un persona bastant jove, que va ser escollida per la seva gran capacitat de comunicació i relació amb els altres.
Desprès del periode de formació, es va iniciar el procès d'implantació del Sistema de Gestió a dins de l'empresa, es van haver de convocar nombroses reunions amb els directius de l'empresa, on en algunes d'elles hi participava el Director General, ja que  es pretenia que el projecte tingués el ressó necessari i el seu recolzament directe. Desprès de les reunions, tocava al Coordinador fer que tothom anés complint amb els compromisos i objectius adquirits prèviament. El Director General, no supervisava gaire sovint l'estat dels diferents projectes que estaven en marxa i delegava gairebé tota la feina en el Coordinador. El cas es que els diferents directius, defugien complir els compromisos i allargaven excessivament elsterminis per a la implantació del sistema, la capacitat d'influir sobre aquests executius era limitada, i el projecte finalment es va allargar molt més del que estava previst, això va provocar que es qüestionés la feina realizada pel Coordinador, i fins i tot la viabilitat del projecte.

1 comentari:

  1. L'excessiu grau de delegació abocat sobre una persona que no era experta, va ser un error en aquest cas, ja que va provocar en el Coordinador, una certa sensació de frustració per no haver pogut assolir els objectius marcats. En aquest cas hagués calgut, un major control sobre les tasques que s'anven desenvolupant per part de la Direcció General, així com una major implicació en el projecte.

    ResponElimina